Telegraaf zondag:
Sector in beeld
Belegger ziet het licht in energiefondsen
Updated Gisteren, 13:03
Gisteren, 10:30
in FINANCIEEL
AMSTERDAM - De olieprijs is in een maand tijd 6% ingestort. De delta-variant van corona zorgt voor lockdowns en vraaguitval. Maar grote beleggers maken zich gezien hun aankopen op voor een rally in energiefondsen.
Naar energiefondsen stroomde dit jaar, ten opzichte van andere beleggingssectoren, het meeste kapitaal van beleggers, ruim $4081 miljard, volgens cijfers van Bloomberg.
Die aantrekkingskracht neemt waarschijnlijk toe: de grote institutionele beleggers zoals pensioenfondsen, zitten nog ’onderwogen’ in energie-investeringen. Maar de instroom die in het tweede kwartaal is begonnen zet door, zegt Rebecca Chesworth, hoofd aandelenstrategie bij SPDR ETFs van State Street, de op vier na grootste vermogensbeheerder.
Energieprijzen vormen wereldwijd gemiddeld bijna een kwart van de inflatie, zichtbaar in de prijs aan de pomp en de gasrekening. Inflatie loopt op. Chesworth, die wereldwijd energiemarkten overziet, berekent dat de recente inflatiestijging ’nog enige tijd aanhoudt’. „De economie trekt aan: dat betekent dat de man in de straat eind dit jaar misschien weer een nieuwe auto wil, een trend die zowel de inflatie als de energieprijzen beïnvloedt. Energieaandelen hebben nog niet aangehaakt, dat effect zit nog niet in de koers.”
"De grote spelers erkennen dat klimaatverandering een belangrijke rol gaat spelen. Europese bedrijven zijn sterk gepositioneerd voor die overgang"
Beleggers zijn binnen de energiesector zeer kieskeurig geworden. Zoals veel jongeren liefst indexmandjes met honderden duurzame of esg-fondsen kopen, ziet Chesworth „een sterke versnelling” bij de allergrootste beleggers, bijvoorbeeld pensioenfondsen. „In een kwartaal werd meer aan instroom verwerkt dan in het jaar ervoor. De grote spelers erkennen dat klimaatverandering een belangrijke rol gaat spelen. Europese bedrijven zijn sterk gepositioneerd voor die overgang”, zo leest Chesworth de interesse onder grote beleggers.
„Klimaatverandering wordt ook steeds belangrijker als risico. Het is een van de meest besproken risico’s. Investeerders willen zien hoe die klimaatrisico’s hun beleggingen raken, en hoe zij toekomstige onzekerheden moeten inschatten.”
Grote investeringen
Energiebedrijven die in fossiele brandstoffen handelen en zeggen over te stappen op wind- of zonde-energie en waterstof, zijn niet per se gewild bij beleggers. Die willen liefst vandaag al volledig in ’duurzaam’ zitten, en uit de oude energiebedrijven gaan.
Chesworth: „Dat kan zo zijn, maar zulke energiebedrijven kunnen wel de oplossingen bieden. Zij investeren op grote schaal in reductie van CO2-uitstoot, en ze hebben enorm veel kennis.” Als belegging zijn ze interessant, stelt zij. „Die investeringen raken hun inkomsten natuurlijk, maar daar staat een lage waardering tegenover, terwijl markten als China nu terugkeren. Europa loopt met het Verenigd Koninkrijk voorop in de duurzame trend. In de Verenigde Staten zitten veel bedrijven nog in olie en gas, net als in mijnbouw. Ook die enorme markt zal een omslag maken. Vergeet niet dat de grote bedrijven in die sector allemaal hun steun geven aan de klimaatdoelstellingen en de overgang.”