JAN DE SCHAMPHELAERE
Vandaag om 17:52
Het biotechbedrijf Galapagos is in 2020 van zijn piëdestal gedonderd. Het aandeel verloor 57,5 procent, nu duidelijk is dat het reumamedicijn Jyseleca niet in de VS op de markt zal komen.
2019 was een jaar van superlatieven voor Galapagos. Sterke studieresultaten voor het reumamedicijn Jyseleca - ook gekend als filgotinib - en een miljardendeal met het Amerikaanse Gilead leiden tot een verdubbeling van de beurskoers.
Het aandeel gaat begin 2020 op dat elan verder en neemt een vlammende start. 'Goede meetings met investeerders gehad. Aandelenkoers reageert goed, en lekker gelopen naar Pier 39 waar de zeeleeuwen rondhangen', tweette oprichter en CEO Onno van de Stolpe midden januari vanuit San Francisco. Er is geen vuiltje aan de lucht. Iedereen lijkt er zeker van dat Galapagos in 2020 zijn eerste medicijn in de VS, Europa en Japan zal lanceren. De beurswaarde loopt op tot 16 miljard euro (1), maar dan slaat de pandemie genadeloos toe.
Schermvullende weergave
Galapagos verliest in enkele weken 7 miljard euro waarde (2). ‘Ik hou het even niet meer bij’, reageert van de Stolpe. ‘Het verbaast me wel. Ook als de wereld een tijdje stopt, komen we er wel uit.’
Boemerang
Met ruim 5 miljard euro cash heeft het bedrijf inderdaad een stevige buffer. ‘Ik zie Galapagos als een veilige haven’, klinkt het nog. Die uitspraak zou als een boemerang in zijn gezicht terugkeren. Eerst worden (3) resultaten van een studie bij patiënten met de darmziekte colitis ulcerosa lauw onthaald.
De FDA wil eerst nog een studie over de spermaproductie bij behandelde patiënten afwachten. Daarenboven stelt de FDA vragen over de neveneffecten bij de toediening van een dosis van 200 milligram. Dat is de hoogste en effectiefste dosis, waarmee Galapagos het verschil wou maken met de concurrentie. ‘Een enorme opdoffer’, aldus het beurshuis Jefferies.
Je bent na al die jaren bijna aan de finish, en dan moet je nog een rondje extra lopen.
Deel op Twitter
ONNO VAN DE STOLPE
CEO GALAPAGOS
In volle zomer (4) volgt een uppercut. Galapagos krijgt een brief van de Food and Drug Administration. Het is geen goed nieuws. De FDA heeft bedenkingen bij Jyseleca en geeft (nog) geen groen licht voor de commercialisering in de VS. ‘Dit is ontzettend zuur’, zegt van de Stolpe. ‘Je bent na al die jaren bijna aan de finish, en dan moet je nog een rondje extra lopen.’
Galapagos en partner Gilead lopen minstens anderhalf jaar vertraging op. In de farmawereld is dat een eeuwigheid. ‘Het is een klap, een grote klap’, zegt van de Stolpe. ‘Dat zie je ook aan de beurskoers.’ Het aandeel keldert die dag met 25 procent. Analisten trekken hun koopadviezen in. Ook Jefferies, een Galapagos-fan van het eerste uur, haakt af.
Europa League als troostprijs
Het Japanse en Europese geneesmiddelenagentschap (5) steken wel de duim omhoog. De verkoopploeg in Europa kan de baan op, al is dat een magere troost. Het is als een voetbalploeg die de poulefase van de Champions League niet haalt. In plaats van een startpremie van 15 miljoen euro in het kampioenenbal krijgt die slechts 3 miljoen euro om het tegen mindere goden in de Europa League op te nemen. Die verhouding is vergelijkbaar met de Amerikaanse farmamarkt versus de rest van de wereld.
De onzekerheid over de toekomst van Jyseleca in de VS blijft alles overschaduwen. De voorstelling van het Toledo-onderzoek - dat een nieuwe generatie medicijnen kan opleveren - kan op weinig enthousiasme rekenen op de beurs. Idem voor de behandeling van een eerste psoriasispatiënt en een doorbraakje met een middel tegen een dodelijke longziekte.
Midden december volgt een nieuwe uppercut (6). De FDA is niet van plan te plooien voor de dosis van 200 milligram. Gilead ziet daardoor geen commerciële toekomst meer voor het reumamedicijn in de VS en blaast het akkoord met Galapagos deels op. Ook het onderzoek naar Jyseleca als medicijn voor enkele andere ziektes wordt stilgelegd. Beurshuis Jefferies rekent nu nog op een wereldwijde piekomzet van minder dan 2 miljard dollar, tegenover 6 miljard dollar begin dit jaar.
Het aandeel krijgt nog eens een tik van 15 procent. De CEO reageert ontgoocheld, en nuchter. 'De euforie rond Galapagos en Van de Stolpe is in elk geval verdwenen.'
En in 2021...
Omdat Jyseleca geen toekomst meer heeft tegen reuma of andere indicaties in de VS is de beurswaarde gezakt tot het peil van de kaspositie. In Europa gaat Galapagos zijn reumapil zelf commercialiseren, wat meer risico’s inhoudt. Galapagos moet ook een producent voor het middel vinden omdat Gilead afhaakt.
In 2021 zal het bedrijf 600 à 650 miljoen euro verbranden. De andere onderzoeken zijn nog pril en risicovol. Midden 2021 zouden data van een middel tegen psoriasis verschijnen.