Koers Fugro krijgt oplawaai na tegenvaller bij probleemdochter
Seabed Geosolutions heeft nauwelijks nog werk nu een project is afgebroken en een ander uitgesteld Het bedrijfsonderdeel van Fugro is verlieslatend en staat te koop ING noemt verkoop 'onwaarschijnlijk Fugro heeft hoge schulden en zou opbrengst verkoop goed kunnen gebruiken
De koers van Fugro ? ? staat vrijdagochtend fors lager nadat het bedrijf meldde dat de coronacrisis 'een sterke impact zal hebben' op resultaten bij Seabed Geosolutions. Dat bedrijfsonderdeel heeft op dit moment amper nog werk. Fugro gaat daar sterk snijden in de uitgaven.
Seabed Geosolutions is de divisie die seismisch onderzoek verricht voor de olie- en gassector. Dat bedrijfsonderdeel was de laatste jaren herhaaldelijk verlieslatend en staat te koop. Vrijdagochtend maakte Fugro bekend dat een groot lopend project in het Midden-Oosten is afgebroken. Een project in Brazilië dat op het punt stond om te beginnen is uitgesteld.
Te koop
Het onderdeel haalde afgelopen jaar een omzet van €135 mln, minder dan 10% van de totale omzet van het bedrijf. Maar Fugro leed de voorbije jaren wel honderden miljoenen aan verliezen door die bedrijfstak. Ook in 2019 was Seabed Geosolutions verlieslatend.
In de zomer van vorig jaar, toen de wereld er nog heel anders uit zag, zette topman Mark Heine het onderdeel te koop. Een hoofdpijndossier wilde hij Seabed Geosolutions niet noemen. 'Het is een kapitaalintensieve industrie. Er moet dus veel worden geïnvesteerd. Wij zijn daar niet de juiste eigenaar voor.' Een einddatum voor de verkoop heeft Fugro ook niet gegeven: inmiddels staat het al driekwart jaar in de etalage.
'Serieus pijn'
'Het staartje van de seismische activiteiten kan nog steeds serieus pijn doen', zo schreef ING in vrijdag een analistencommentaar. Fugro stelde dat het 'actief op zoek is naar nieuwe opdrachten, maar het orderboek is beperkt.' Oordeel van ING: 'Verkoop is momenteel onwaarschijnlijk.'
Op de resultaten van Fugro heeft dit een bescheiden invloed, aldus de analist. Seabed Geosolutions is niet meer onderdeel van de kernactiviteiten en wordt dus buiten de winst- en verliesrekening gehouden. Bovendien is de divisie geen deel meer van de outlook. Dat het onderdeel niet wordt verkocht is ook geen halszaak voor de schuldratio's, aldus ING.
Hoge schuldenlast
Tegelijkertijd weet iedereen dat Fugro hard geld nodig heeft. Het bedrijf kampt met een hoge schuldenlast en het is de vraag hoe Fugro die gaat herfinancieren. Eind februari werd een obligatie-emissie van €500 mln op het laatste moment ingetrokken. De koers is, inclusief de tik van vrijdagochtend, dit jaar met 67% gedaald.
'We benadrukken dat Fugro alleen een geschikte belegging is voor investeerders met een hoge tolerantie voor risico's', schreef een analist van DeGroof Petercam op 6 april bij de jaarcijfers. 'Voor die investeerders kunnen de beloningen geweldig zijn als het bedrijf hier doorheen kan komen zonder nieuwe aandelen uit te geven.'