Herstel in derde kwartaal bij BAM
BAM heeft in het derde kwartaal de winst weten op te poetsen. Dit bleek donderdag uit een kwartaalupdate van de bouwer.
“Na een moeizaam tweede kwartaal herstelden onze prestaties zich in het derde kwartaal, in lijn met onze verwachtingen”, zei CEO Rob van Wingerden in een toelichting.
In het derde kwartaal behaalde BAM een resultaat voor belastingen, gecorrigeerd voor herstructureringen, bijzondere waardeverminderingen en pensioenbate, van 47,7 miljoen euro. Over de eerste negen maanden kwam deze post uit op 20,5 miljoen euro. Dat was een jaar terug na drie kwartalen 93,6 miljoen euro.
Over de afgelopen negen maanden behaalde BAM een omzet van 5.203 miljoen euro, dat was iets meer dan de 5.042 miljoen euro een jaar eerder.
De orderportefeuille steeg op jaarbasis van 11,9 miljard naar 12,2 miljard euro.
De zogeheten handelswerkkapitaal-efficiency kwam uit op 9,6 procent negatief. Dat was september 2018 nog 9,4 procent negatief en halverwege dit jaar 9,1 procent negatief.
Met partner VolkerWessels wist BAM recent de tweede deurkas van de nieuwe zeesluis IJmuiden met succes af te zinken.
Echter dit is niet het enige project dat tegenwind ondervindt. Afgelopen zomer gaf BAM een winstalarm af vanwege hoger dan verwachte kosten, vooral in Duitsland. Samen met een project van BAM International gaat het om een post van 90 miljoen euro.
“De gesprekken met onze opdrachtgevers over de extra kosten voor projecten in Duitsland en BAM International zijn gaande”, zei CEO Van Wingerden donderdag.
Vanwege deze tegenslagen verlaagde BAM daarom al eerder de vooruitzichten voor 2019 en die werden donderdag bij de kwartaalcijfers herhaald.
De bouwer mikt op een marge op het gecorrigeerde resultaat vóór belastingen van rond 1 procent bij een iets hogere omzet dan vorig jaar.
Eerder verwachtte het bedrijf deze marge te verbeteren tot boven het niveau van 2018 van 2,1 procent.
“Onze focus blijft gericht op verbetering van onze operationele prestaties en winstgevendheid om BAM’s strategische doelstelling voor 2020 van een marge van het gecorrigeerd resultaat vóór belastingen van 2 tot 4 procent te realiseren”, zei de topman donderdag.
De afgelopen maanden zijn er echter nieuwe problemen opgedoken, namelijk de stikstof- en PFAS-kwesties.
Die kwesties waren voor ABN AMRO al reden om het koopadvies voor BAM in te trekken.
“In Nederland heeft de discussie over de wetgeving om de stikstofneerslag te beperken tot dusver geen invloed gehad op onze huidige projecten in aanbouw. Echter, gunningsbesluiten in de betreffende gebieden vergen meer tijd”, zei Van Wingerden donderdag.
Ook nieuwe richtlijnen met betrekking tot door PFAS verontreinigde grond hebben een negatieve marktimpact, zei de CEO.
“Het is belangrijk dat de Nederlandse overheid besluitvaardig die acties neemt, die meer duidelijkheid en duurzame lange-termijn-oplossingen bieden. Zo wordt aanzienlijk effect op onze sector in termen van woningen, mobiliteit en banen voorkomen.”