De amateur schreef op 16 oktober 2019 17:33:
Vijf vragen over het schandaal waarin Pharming verzeild is geraakt.
Waarvan wordt Pharming beschuldigd?
Dat medisch directeur Joe Chiao 21.000 bestanden met bedrijfsinformatie van CSL heeft overgezet op zijn eigen computer en daarna heeft toegespeeld aan Pharming. Het gaat niet alleen om informatie over het concurrerende geneesmiddel tegen de zeldzame weefselziekte angio-oedeem, maar ook om vele andere documenten zoals over een nieuw medicijn. Chiao stapte op 23 september plotseling op bij de Amerikaanse vestiging van CSL en trad een week later in dienst bij Pharming.
Wat is de reactie van Pharming?
In een persverklaring ontkent Pharming enige betrokkenheid bij de ontvreemding van bedrijfsinformatie door Chiao. Ook zegt het bedrijf de informatie nooit te hebben gekregen. Het Nederlandse biotechbedrijf benadrukt de Amerikaan van Chinese afkomst hiertoe nooit te hebben aangemoedigd. Chiao is direct geschorst in afwachting van de uitkomst van de hoorzitting bij de rechtbank, die waarschijnlijk over enkele weken plaatsvindt.
Is Pharming niet te resoluut in zijn ontkenning?
Het cyberonderzoek dat Pharming in opdracht van de rechter in de VS is gestart, toont vooralsnog aan dat het bedrijf geen enkele overtreding heeft begaan. Topman Sijmen de Vries vertrouwt er ook op dit te kunnen bewijzen bij de hoorzitting. 100% zekerheid dat er niets onoorbaars heeft plaatsgevonden, is er op dit moment echter niet.
Hoe hoog kan de schade uitvallen, mochten de beschuldigen wel hout snijden?
De aantijging heeft zijn sporen inmiddels nagelaten op de Amsterdamse aandelenbeurs. De beurswaardering zakte vandaag met zo’n €90 miljoen. Over een eventueel schadebedrag wil De Vries niet speculeren, vanuit zijn overtuiging dat Pharming onschuldig is. De Vereniging van Effectenbezitters wil ook eerst dieper in de zaak duiken, alvorens ze met een reactie naar buiten komt. Dat een eventueel schadebedrijf hoog kan uitpakken, bewijst de bedrijfsspionage bij ASML enkele jaren geleden. De rechtbank veroordeelde het Chinese Xtal tot een betaling van $223 miljoen.
Dus bedrijfsspionage is niet uniek voor Nederlandse beursfondsen?
Nee. Bij ASML ging het om diefstal door Chinese spionnen in 2016. Het Chinese Xtal ging overigens failliet voordat het tot een betaling kwam. In de jaren tachtig had de Duitse veiligheidsdienst Stasi al geheime documenten van onder meer Philips en DSM ontvreemd.
BRon:
www.telegraaf.nl/financieel/247204202...