Capstone schreef op 13 augustus 2019 14:27:
www.telegraaf.nl/financieel/203770579...1 Om welk medicijn gaat het?
Om leniolisib, een medicijn voor de behandeling van APDS. Dat is een aandoening aan het immuunsysteem die in 2013 is ontdekt. Dat is een zeldzame erfelijke aandoening waarbij de immuunrespons niet goed functioneert. Door een overactiviteit van het immuunsysteem reageren patiënten niet goed op infecties, waardoor zij bijvoorbeeld een verhoogd risico lopen op een beschadiging van de luchtwegen of ontwikkeling van bepaalde soorten kanker. Er is nog geen goedgekeurd medicijn tegen.
2 Waarom brengt Novartis dit middel zelf niet op de markt?
De doelgroep voor dit medicijn is te klein voor een farmaciegigant als Novartis. Op een miljoen mensen worden naar schatting een of twee personen getroffen door APDS. Dit aantal kan overigens groeien als meer artsen de aandoening gaan herkennen. De ziekte is met een dna-test vast te stellen.
3 Wat is het voordeel voor Pharming?
Pharming krijgt met leniolisib een extra medicijn in huis voor immunologen. Deze artsen behandelen namelijk ook erfelijk angio-oedeem, dat zorgt voor zwellingen en behandeld kan worden met Pharmings belangrijkste medicijn Ruconest. Leniolisib moet rond 2022 op de markt komen.
4 Wat levert dit Pharming op?
Pharming wil nog niet zeggen hoeveel leniolisib kan opleveren en tegen welke prijs het in de markt wordt gezet. De eenmalige betaling van €17,9 miljoen aan Novartis en de latere mijlpaalbetalingen geven wel aan dat het Nederlandse biotechnologiebedrijf hoge verwachtingen heeft van het medicijn. Een voordeel is volgens Pharming ook dat het middel in de VS door de weesgeneesmiddelenstatus die het al heeft nog minimaal zeven jaar beschermd wordt tegen de komst van concurrerende producten.
5 Op de beurs steeg het aandeel Pharming vanochtend met 1%. Waarom reageren beleggers kalm op de deal met Novartis?
Het aandeel Pharming is dit jaar al met 46% opgelopen. Het biotechnologiebedrijf heeft dit te danken aan meevallende resultaten en het groeiende vertrouwen van patiënten in Ruconest. Inmiddels waarschuwen sommige analisten echter dat de beurskoers iets te snel is opgelopen. Een andere reden voor de afwachtende koersreactie is de onzekerheid of leniolisib een succes wordt. Door de betalingen aan Novartis loopt de kaspositie van Pharming wel terug. Het biotechnologiebedrijf hoeft er echter geen nieuwe aandelen voor uit te geven, ook omdat de onderneming winstgevend is en met een positieve kasstroom draait.