Handelaren mogen postzegels omruilen
De invoering van de euro heeft ook grote gevolgen voor het frankeren van brieven en kaarten. Na een lange tijd van onzekerheid over de toekomst van de huidige postzegels is er nu eindelijk duidelijkheid. De Nederlandse Vereniging van Postzegelhandelaren (NvPH) gaf op de kortgeleden gehouden ledenvergadering opening van zaken.
Tot voor kort deden over de toekomst van de huidige frankeergeldige postzegels allerlei verhalen de ronde. Die varieerden van het gerucht dat alle postzegels per januari 2002 gewoonweg ongeldig zouden worden verklaard tot de mogelijkheid dat ze omgeruild zouden kunnen worden.
De posterijen gingen zelf van de laatste optie uit. Iedere handelaar zou volgens informatie van de PTT tussen januari en juni 2002 zijn voorraad frankeergeldige postzegels mogen omruilen tegen de nieuwe postzegels met euroaanduiding. Voorwaarde zou wel zijn dat de desbetreffende handelaar moest kunnen aantonen de voorraad legaal te hebben verkregen. Tevens zouden de postzegels op door de PTT beschikbaar te stellen speciale vellen moeten worden geplakt. Telkens honderd exemplaren van eenzelfde waarde bij elkaar.
Particulieren zouden ieder tot een maximum van 25.000 gulden mogen inleveren. Ook voor hen gold de regel dat de postzegels op vellen van honderd moesten worden aangeleverd.
De reden voor het inleveren op vellen van honderd is dat als alle postzegels los zouden kunnen worden ingeleverd er voor de PTT geen controleren meer aan is. Er zijn namelijk handelaren die voor meer dan 250.000 gulden aan postzegels willen omruilen. Bij een gemiddelde waarde van 80 cent levert dat zo''n 3125.000 postzegels op. Geen enkele PTT''er zit erop te wachten om dit na te gaan tellen. Vandaar de vellen van honderd stuks.
Toezeggingen
Het vreemde was dat tot voor kort ook op de postkantoren nog niemand precies wist hoe het zou gaan. Er zou wel een regeling komen, maar die moest nog worden uitgewerkt. Intussen was wel duidelijk geworden dat de PTT aan de NvPH bepaalde toezeggingen had gedaan. Veel handelaren -en waarschijnlijk evenveel particulieren- wachtten in spanning af. Er waren zelfs handelaren die massaal aan het bunkeren sloegen.
Aan de onzekerheid kwam pas kortgeleden plotseling een eind. Alle leden van de NvPH ontvingen een uitnodiging voor een spoedvergadering op vrijdag 27 april. De opkomst was magertjes, deelde een handelaar die de vergadering bezocht mee. Dit kwam waarschijnlijk doordat de uitnodiging slechts enkele dagen voor de vergadering bij de leden van de fax rolde.
Menig handelaar hield z''n hart vast. Dat de vergadering over de frankeergeldige postzegels ging, was voor hen duidelijk. De uitkomst viel echter enorm mee, althans voor de leden van de NvPH.
Niet plakken
NvPH-leden mogen de komende weken (in de maanden mei en juni) hun hele voorraad frankeergeldige postzegels inleveren op het kantoor van de vereniging. Daar worden de partijen -die netjes in zakjes met dezelfde waarde moeten worden aangeleverd- gecontroleerd. Als de inhoud overeenkomt met de aangegeven aantallen, levert de NvPH de postzegels in bij de PTT. De desbetreffende handelaar krijgt dan de volledige frankeerwaarde op zijn rekening gestort. Met toeslagen wordt echter geen rekening gehouden.
Voor de NvPH-handelaren is dit een fantastische, onverwacht gunstige regeling. Dat er omgeruild mocht worden stond voor hen wel vast, maar dat zou pas volgend jaar zijn. Tevens was de verwachting dat de hele voorraad op vellen zou moeten worden geplakt. Dat dit niet hoeft, scheelt de handelaar heel wat werk.
Als klap op de vuurpijl mag de handelaar in september 2001 nogmaals een partij postzegels omruilen tegen de volle waarde. Voorwaarde is dan wel dat de omvang niet meer is dan 25 procent van de in mei en juni ingeleverde partij.
Geldig
Ook voor de gewone handelaar en de burger had de PTT een verrassing in petto. Alle postzegels blijven voor onbepaalde tijd geldig. Al is de euro er straks, er mogen gewoon postzegels met guldenaanduiding worden geplakt. Dat levert een aanzienlijk voordeel op. Voor de gewone man. Maar ook voor de posterijen.
Want ook de PTT zit niet te wachten op een massale inruilactie. Het zou een gigantische klus zijn om van Jan en alleman de in te ruilen postzegels na te tellen. Ook al waren ze op vellen van honderd geplakt.
Daarbij komt dat het gerucht ging dat mensen het ongeldig verklaren van de huidige postzegels zouden willen aanvechten, omdat in andere landen de oude postzegels na 1 januari 2002 wel gewoon geldig blijven. Een postzegel is tenslotte ook een soort waardepapier.
De PTT heeft ongetwijfeld de kosten tegen de baten afgewogen en zo een keuze gemaakt. Of dit voor de posterijen de goedkoopste optie is, blijft de vraag. Te denken valt aan de enorme voorraden die nog onder verzamelaars en beleggers circuleren. Deze postzegels blijven nu gewoon bruikbaar.
Het gekozen systeem zal de PTT in ieder geval veel arbeidsuren schelen. De inruiler gaat het telwerk doet. Een, twee, drie, vier, vijf, zes, zeven, de NvPH telt nog wel even.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.