pe26 schreef op 29 juli 2018 12:56:
[...]
Pe26:
Waarom zouden we doch juist bij Filgotinib heel veel vertrouwen moeten hebben in lage PE/DVT ratio is wegens de platelets (vorming van bloedplaatjes ontwikkeling).
Daar is een sterke afname te zien bij DARWIN1 (met MTX) 12 weeks studie met Filgotinib (pagina 19 investor presentation mei 2018).
FINCH2 = Filgotinib 200mg
of 100 mg of placebo met:
Drug: csDMARDs
csDMARDs may include one or two of the following:
methotrexate (MTX), hydroxychloroquine or chloroquine, sulfasalazine, and/or leflunomide (combination of leflunomide and MTX is not allowed)
Net als Filgotinib scoort ook Tofacitinib op dit vlak beter dan
Upadacitinib en Baricitinib.
Tofacitinib (Xeljanz) is goedgekeurd als RA-medicijn.
Ik leen onderstaand de kennis van Aston Martin eerder dit jaar om dit verder kracht bij te zetten.
Quote Aston Martin:
Een kleine opmerking/aanvulling voor wat betreft het gunstig risicoprofiel van filgotinib tegenover de andere JAK-remmers:
Flgotinib kent de sterkste afname van bloedplaatjes. Dit is vooral gunstig om het risico op DVT/PE te beperken. Het zijn namelijk de bloedplaatjes die een belangrijke rol spelen in het ontstaan van bloedklonters.
De verbetering van het hemoglobinegehalte, heeft een gunstig effect op de algemene conditie van de patiënt door een verbeterde zuurstofopname door het bloed.
De andere jakinibs scoren hier minder gunstig dan filgotinib door het JAK2 effect. Hierdoor ontstaat eerder een minder gunstig hemoglobinegehalte; in extreme gevallen zelfs anemie (bloedarmoede).