Gerard_ecb schreef op 21 augustus 2017 21:21:
[...]
Ik heb er een hekel aan om op een bedrijven forum over een ander aandeel te praten. Maar jij blijft aan de gang over
Heijmans en komt met allerlei eigen veronderstellingen, bijv dat Heijmans slechte cijfers liet zien. Inmiddels staan we met deze slechte cijfers 25% hoger met een omzet die zijn weerga bij Heijmans niet kent.
Iedere keer kom je met hoeveel winst Heijmans gemaakt zou hebben en daarmee doel je op het feit dat Heijmans het vooral moest hebben van de incidentele en eenmalige bate uit de verkoop van de buitenlandse onderdelen. Dat klopt de winst had daar mee te maken. Echter er speelt meer:
Als je wel de boekwinst uit het resultaat wil halen dan moet je ook zo fair zijn om de winsten die deze verkochte BU's gemaakt zouden hebben er ook bijtellen, dat geeft dan een veel beter beeld.
Verder is er wederom een extra voorziening getroffen van 11 miljoen voor de A9 en ook zijn de grondposities met 3 miljoen gecorrigeerd.
Ook is dit al veelvuldig aan de orde geweest en besproken op dit forum, sterker nog ik heb direct na de bekendmaking van de cijfers al gezegd dat de winst een vertekend beeld geeft vanwege het eenmalige karakter van de verkoop van desbetreffende onderdelen.
Niet dat ik vind dat jij of anderen in moeten stappen maar ik zou het wel prettig vinden andere zaken te lezen dan de oeverloze herhaling, dit is nu wel duidelijk voor iedereen. Wat ik mis zijn de pluspunten en waar het in mijn ogen om draait bij Heijmans namelijk.
Ten eerste wat waren de verwacgtingen, want doe zijn namelijk ingeprijsd in de koers van het aandeel.
1 angst dat ze de convenanten wellicht zouden breken. Eis ebita eerste 6 maanden 0€ en die was + 9 miljoen, hele jaar moet dit + 20 miljoen zijn en de heer Hillen heeft tijdens de CC gezegd dat dit in non issue is, dus dat ze dit met 2 vingers in de neus halen.
Overigens is de 9 miljoen een heel duidelijke verbetering tov vorig jaar en hier zat dus wel de extra voorziening van 11 miljoen negatief in verwerkt maar niet de boekwinst van de verkoop van de onderdelen. Zonder die extra voorziening hadden ze de 20 miljoen voor het hele jaar al binnen.
Nog een punt van aandacht, dat Hillen zegt dat die 20 miljoen, dus nog 11 miljoen extra, een non issue is geeft aan dat de tweede jaar helft beter gaat zijn dan de eerste. Iets wat traditioneel ook zo is bij bouwbedrijven.
Verder zei Hillen tijdens de CC dat alle 4 de BU's in 2017 operationeel positief zullen bijdragen. Dat betekent dat niet alleen Infr maar zeker ook Utilitieit een verbetering gaat laten zien en in H2 > 1 miljoen operationeel resultaat moet behalen, bij de cijfers was utiliteit immers 1 miljoen negatief. Dat is een plus van 2 miljoen tov H1.
Grond afwaarderingen lijken uitgebodemd. Deze afwaardering 3 miljoen negatief had te maken met een verkoop van een positie. Verder kan iedereen bedenken dat de tijd dat er extra winsten gemaakt worden omdat gronden gebruikt gaan worden voor productie en deze grondpositie meer op gaan brengen dan waarvoor ze nu in de boeken staan, niet ver weg meer zal zijn. Kijk naar de ontwikkeling van de huizenprijzen in NL en die prijsstijging is volgens rapporten van Rabo en ABN nog niet over.
Ook de duidelijkheid tav de probleemtrajecten.
Friesland is nagenoeg afgerond
N23 loopt volgens plan en lijkt met de voorziening prima uit te kunnen
RIVM wacht op laatste toekenning alvorens te kunnen starten en ook hier verwachten ze prima uit de voeten te kunnen met de genomen voorziening
A9 is inrichten van de tunnel met electronica en dergelijke en wegdek ook daar zijn de risico's voor een groot gedeelte voorbij en is het meer business as usual en voor Heijmans gesneden koek
Blijft over de Wilhelmina sluis in Zaandam. Wordt Heijmans hier op alle punten in het ongelijk gesteld dat moeten ze nog een extra voorziening nemen van 10 miljoen. Dus ook dat is te overzien en ik meen begrepen te hebben dat er een uitspraak van de geschillencommissie verwacht wordt in het lopende jaar. Maar dan kunnen de partijen nog in beroep.
Orderboek is gestegen van 1,9 miljard naar 2,1 miljard dus met ruim 10 % toegenomen en dat ondanks het veel strengere aanname beleid.
Ja aandelen met een zeer hoge volatiliteit hebben altijd meer risico en daar moet je van houden. Heijmans is dus geen belegging voor defensieve beleggers maar het is smullen voor contraire beleggers zoals ik omdat het gevaar van een faillesement verder weg is dan een paar jaar terug.
Overigens heb ik ook sinds langere tijd weer een positie in BAM, zat er heel dik in ten tijde van Teun en daar erg goed mee geboerd en een flinke rit omhoog meegemaakt. Wel eerder uitgestapt dus niet maximaal maar wel prima resultaat. Toen een tijdje weg en na een dip weer rustig aan gaan opbouwen.
Voor de cijfers blijf ik zitten. Ik heb er vertrouwen in maar Ehv zit mij toch een beetje dwars.
Ik zal verder hier niets meer schrijven over Heijmans maar ik vomd wel dat ik je verschillende posts van repliek wilde dienen. Kan iedereen zijn eigen keuze maken.