Ruud 111 schreef op 13 juni 2017 23:14:
Pharming begint aan groeifase
10 JUN 2017 Johan Wiering
Pharming is in de winning mood, dankzij de terugkoop van de verkooprechten van zijn medicijn Ruconest in de VS en een recente herfinanciering. Wel blijven de aandelen vooralsnog een speculatieve belegging.
Klik hier voor meer nieuws en actuele koersinformatie over Pharming Group
Foto: Rob Overmeer
Hoewel er onder aan de streep nog altijd een stevig verlies resteerde, draaide Pharming het afgelopen kwartaal voor het eerst in zijn negenentwintigjarige bestaan operationeel met winst. Dit is te danken aan de terugkoop van de verkooprechten van Ruconest in de VS eind vorig jaar van het Amerikaanse farmaconcern Valeant.
Daardoor kan Pharming voortaan de volledige omzet van het medicijn tegen angio-oedeem (plotseling opkomende zwellingen) in de boeken zetten, waar Valeant eerder 70% pakte. Maar ook autonoom namen de verkopen in het eerste kwartaal sterk toe door meer aandacht voor marketing.
Na aanvankelijk nogal terughoudend te hebben gereageerd, begonnen beleggers in de eerste maanden van dit jaar steeds meer de voordelen van de deal te zien. Nadeel van de forse koersstijging was echter dat de maandelijks aflosbare converteerbare obligaties als onderdeel van de financiering geleidelijk in aandelen werden omgezet.
Verwatering voorkomen
Een dreigende verdere verwatering met nog eens 24% heeft Pharming half mei kunnen pareren door een herfinanciering van de schuld van $100 miljoen. „Weliswaar ging deze gepaard met een boete van
€15,6 miljoen, maar de voordelen waaronder ook lagere financieringskosten wegen hier ruimschoots tegenop”, aldus een tevreden topman Sijmen de Vries. „Bovendien hebben we met het Amerikaanse Orbimed een van de grootste biotechinvesteerders wereldwijd binnengehaald, die op termijn onze aandeelhoudersbasis drastisch kan versterken.”
Na de deal met Valeant heeft Pharming het aantal medewerkers in de VS bijna verdrievoudigd tot ongeveer dertig. De Vries: „Het gaat dan niet alleen om artsenbezoekers, maar onder meer ook om medisch specialisten en verpleegsters. We hebben nu een volwaardig commercieel en zorgondersteunend apparaat in de VS en breiden dat voorlopig niet veel verder uit.”
Expansie
De Vries kijkt inmiddels ook naar overnamekansen. „Mijn voorkeur gaat uit naar een licentieovereenkomst voor de verkoop van medicijnen tegen zeldzame ziektes, maar het zou ook een overname van een klein bedrijf kunnen zijn.”
De groei moet echter vooral komen van een uitbreiding van het huidige bescheiden marktaandeel van ongeveer 4% in erfelijk angio-oedeem. De totale markt heeft een omvang van ongeveer $1,6 miljard, waarvan de helft in het acute segment waar Pharming zich specifiek op richt. De veruit grootste speler is Shire, dat met Cinryze ruim $600 miljoen omzet. De Amerikaanse farmaceut genereert een soortgelijke omzet met Firazyr, dat alleen de symptomen van de ziekte onderdrukt. Berinert van het Australische CSL Behring is goed voor een omzet van bijna $300 miljoen.
Goede response
Door de bescheiden omvang en het slechte trackrecord wordt Pharming bijna niet gevolgd door analisten. De paar die dat wel doen, achten binnen vijf jaar een marktaandeel van 10-20% haalbaar. De Vries beperkt zich tot de constatering dat Ruconest zich van concurrenten onderscheidt door de zuiverheid en het feit dat het eiwit recombinant gemaakt wordt in plaats van gezuiverd uit menselijke bloedplasmadonaties. „Dit maakt een hogere dosering mogelijk. Hierdoor is de response gemiddeld genomen veel beter en een tweede injectie bij een aanval gewoonlijk niet nodig. Ook bestaan er geen risico’s op virale infecties die in zeldzame gevallen uit bloedplasma donaties kunnen worden doorgegeven. Dat is prettig voor patiënten en het bespaart kosten aangezien een behandeling van een aanval gemiddeld $10.000 kost.”
Recombinant medicijn uit konijnenmelk
Hereditair of erfelijk angio-oedeem (HAE) is een zeldzame erfelijke ziekte die zorgt voor gevaarlijke zwellingen (oedeem), vaak in de keel of het gezicht. Oorzaak is een genetisch tekort aan C1-esterase-remmer, een bloedeiwit.
Het Nederlandse Pharming is het enige biotechnologiebedrijf ter wereld dat voor het pareren of voorkomen van angio-oedeemaanvallen een zogeheten ‘recombinant’ medicijn, Ruconest, heeft ontwikkeld. Waar andere producenten de C1-remmer uit menselijk bloedplasma van bloedplasma donoren halen, verkrijgt Pharming de werkzame stof via konijnen die het menselijke gen dat codeert voor menselijk C1- remmer hebben gekregen, waardoor ze het menselijke eiwit kunnen produceren in hun melk. Door de konijnen te melken en het eiwit uit de melk te zuiveren wordt zodoende het recombinante medicijn verkregen.
Hierdoor zijn er geen risico’s op virale infecties die in zeldzame gevallen uit bloedplasmadonaties zouden kunnen worden doorgegeven. Bovendien zijn er door de hogere zuiverheid minder bijwerkingen te verwachten, kan er hoger gedoseerd worden en is productieverhoging eenvoudig te verwezenlijken.
DIT KAN U OOK INTERESSERen